Alles over katoen satijn en percale katoen

Satijn of percale, dit is vaak de keuze die gemaakt wordt wanneer je op zoek gaat naar luxe dekbedovertrekken, of naar andere bedlinnen voor in de slaapkamer. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben deze begrippen niets te maken met de soort stof die er gebruikt wordt. Het gaat hier namelijk om de speciale weeftechniek die wordt gebruikt. In dit artikel zullen we jou het een en ander laten zien over satijn en percale. Ook zullen we de verschillen tussen beide technieken belichten, zo weet je wat je te wachten staat.

Inhoudsopgave

Wat is katoen satijn

Voor een luxueus zacht laken, kom je vaak uit bij katoen satijn. Met zijn unieke satijnachtige vlechtwerk geeft deze dichte stof een subtiele glans die elegant is voor het oog en zijdezacht aanvoelt. Katoen satijn moet je niet verwarren met polyester satijn, want dat is een heel glimmende en gladde stof en heeft niks met katoen te maken. Satijn is geweven met verschillende diktes van garen en maakt gebruik van een 3-over-1 weefsel dat meer draadoppervlak blootlegt, waardoor het de befaamde zachte uitstraling en luxe glans krijgt. Daarom wordt een katoen satijnen dekbedovertrek vaak aanbevolen voor diegenen die het vaak koud hebben tijdens het slapen of in een koeler klimaat leven. Satijn biedt een weelderig warme slaap, perfect om in de wintermaanden lekker te ontspannen. Satijn heeft niet alleen een luxueus gevoel, maar het is ook makkelijk schoon te krijgen, zonder dat je hoeft te strijken. Het satijn katoen is van nature kreukherstellend en rimpelbestendig en gedrapeerd, vandaar dat het vaak gebruikt wordt bij hoogwaardige lakens.

Katoen satijn zal dus een zachtere uitstraling hebben dan percale door de éénlaagse structuur: drie onder, één over, drie onder, drie onder, één over, één over, enzovoort (sommige merken hebben 4 onder in plaats van 3). Dit kenmerkende weefsel plaatst het grootste deel van het garen op het oppervlak van de stof, waardoor het een zijdezachtere stof wordt, versierd met een lichte ivoren glans die lijkt op satijn (vandaar dan ook de naam). Niet alleen kan je van dekbedovertrekken maar ook van hoeslakens en bedlakens die van katoen satijn gemaakt zijn genieten. Het is meestal ook een warmere optie vanwege de langere garenafmetingen en de dichtere textuur. In de volksmond wordt aangenomen dat satijn niet zo lang meegaat als percale katoen, vanwege het lossere weefsel. Maar met goede grondstoffen zoals extra lang Egyptisch katoen met voldoende aantal draden (270-400 draden/inch) zal dit echt geen verschil maken.

Wat is percale katoen

Goed, maar wat is percale katoen dan eigenlijk? Percale wordt geweven met een traditionele één op één weving, waardoor het een matte afwerking en een koel gevoel krijgt dat bij elke wasbeurt beter wordt. Deze afwerking betekent dat percale iets gevoeliger is voor kreukels, maar we houden ervan om het zowel scherp te strijken als ongestreken achter te laten voor een gebruikte look. Dit weefsel biedt een superieure duurzaamheid en is bestand tegen plooien, vervagen of rafelen. Voor mensen die snel een warm gevoel krijgen onder de lakens is het frisse, koele vermogen van percale echt niet te verslaan.

Een fatsoenlijke percale moet minstens een draaddichtheid hebben van 200 thread count en gemaakt zijn van 100% katoen. De samenstelling is dus te herkennen aan de  klassieke kriskrasstructuur: één laag onder, één laag over, één laag onder, één laag onder, één laag over, één laag over, enzovoort. Kreukels krijg je wel in percale, maar sommigen beweren dat percale er juist het beste uitziet met deze look. Dit weefsel is een favoriete optie de go to keuze voor degenen die ‘s nachts warm worden omdat het weefsel goed ademt en de stof dunner en lichter is.

Voordelen van katoen satijn

Katoen satijn is katoen dat strak geweven is en bekend om een glad, glad gevoel en een bijna glanzend uiterlijk. Denk aan satijnen stof, maar dan gemaakt van katoen in plaats van zijde of polyester. Omdat de draden strak zijn, zijn de satijnen producten warmer en iets zwaarder, waardoor ze ideaal zijn voor alle seizoenen. Ze zijn echter niet ideaal voor mensen die het warm krijgen tijdens het slapen, omdat ze niet zo goed ademen als percale of linnen. Katoen satijn is vloeiender dan percale en minder snel rimpelig.

Voordelen van percale katoen

Denk aan percale katoen als een goed gestreken overhemd; fris, mat en stevig. Percale lakens worden geprezen voor het koel houden van je ‘s nachts, vooral tijdens de hete zomermaanden. Ze worden vaak gebruikt in hotels, dus je hebt ze waarschijnlijk wel eens gezien tijdens je reizen. Percale lakens kunnen in het begin hard aanvoelen, maar worden over het algemeen zachter met herhaalde wasbeurten. Het is vermeldenswaard dat Percale zeer gemakkelijk kan kreuken. Als je echt wilt dat jouw bed glad is, zal je toch aan de haal moeten met een strijkijzer.

Percale vs. satijn – een persoonlijke keuze

Een handige tip voor het kopen van katoen satijn of percale katoen is om te bekijken wat voor soort slaper jij nu eigenlijk bent. Geef jij de voorkeur aan een stof die zacht aanvoelt? Of ben jij iemand die juist dekens wilt hebben die makkelijk vocht opnemen, voor het geval dat je het warm krijgt onder de lakens? Door jouw eisen op een rijtje te zetten zal je veel makkelijker in staat zijn om een keuze te maken voor je aankoop. Dit zorgt er dan als gevolg weer voor dat ook jij voorzien bent van de beste lakens die je je maar voor kunt stellen voor in huis.

Dus, wat is beter – percale katoen of katoen satijn? We houden van beide en hebben ze dan ook allebei. De meeste mensen houden er van om een dekbedovertrek van katoen satijn op bed te hebben liggen en daaronder een percale hoeslaken of bedlaken. Het gaat om jouw persoonlijke smaak en idee wat je voor ogen hebt voor een goede slaapkamer. In beide gevallen ben je bij ons aan het juiste adres voor de meest hoogwaardige producten. Percale katoen heeft een fris, luchtig gevoel en het heeft een meer casual uitstraling, geproduceerd door zijn matte afwerking. De kwaliteit van de percale katoen wordt meestal beter met elke wasbeurt. Katoen satijn is steviger geweven. Het weefsel heeft meer garenoppervlak op het gezicht van de stof dan andere basisweefsels. Daarom wordt het zachter en ziet het er glanzender uit. Katoen satijn dekbedovertrek is zachter dan een percale dekbedovertrek en heeft een zijdeachtige uitstraling. Het hangt er dus echt helemaal vanaf wat je zelf prettig vindt en wat jij nu eigenlijk op je bed wilt hebben liggen waaronder jij heerlijk kan slapen, genieten en uitrusten.

Sharmville

Sharmville

Blogger voor Sharmville