Egyptisch katoen, wat is dat?

Alles over Egyptisch katoen

Egyptisch katoen, daar kies jij voor wanneer het aankomt op het beste materiaalsoort voor jou bedlinnen. Van regulier katoen tot aan zijde, van stof tot aan wol. Nu is er één soort materiaal wat echt met kop en schouders boven de andere materiaalsoorten uitsteekt. Dit is natuurlijk Egyptisch katoen. Er zitten ontzettend veel voordelen aan het gebruik van deze soort stof, niet voor niets dat veel bedrijven en particulieren dan ook kiezen voor Egyptisch katoen. We begrijpen maar al te goed dat niet iedereen thuis is in de wereld van de materiaalsoorten. Vandaar dat we jou vandaag alles laten zien wat men maar moet weten over Egyptisch katoen!

Inhoudsopgave

Wat is Egyptisch katoen?

De eerste vraag die we zullen beantwoorden is natuurlijk de vraag wat Egyptisch katoen nu precies is. Deze katoensoort staat ook wel bekend als een van de beste die men maar kan vinden in de wereld. Dit komt voornamelijk door het feit dat Egyptisch katoen een hoge mate van zuiverheid heeft en dat de vezels langer zijn dan normaal. Dit is dan ook weer de reden dat het Egyptisch katoen erg zacht aan zal voelen op de huid. Het is bekend geworden door de toepassing in zowel hotels als in andere soorten slaapgelegenheden. Door het zachte karakter is het dan ook echt heerlijk om op te slapen, precies wat je jouw gasten wilt meegeven of er zelf te van te genieten. Ondanks het zachte karakter is het toch een katoensoort die erg sterk is. Dit komt door de sterke verweving van de lange vezels, hierdoor weet je zeker dat je een aankoop hebt waar je voor een geruime tijd plezier van hebt.

De kwaliteit van het Egyptisch katoen zal voornamelijk afhangen van de hoeveelheid draden die men op een vierkante inch kan vinden. Men noemt dit ook wel de threadcount, hier zullen we straks nog even iets verder op in gaan. Wij gebruiken voornamelijk alleen maar producten die van 100% Egyptisch katoen gemaakt zijn. Deze kwaliteit maakt het dan ook echt uitstekend materiaal om te gebruiken en om onder te liggen. Vaak zien we dat de Egyptisch katoen op een satijnen wijze gemaakt zal zijn. Satijn is ook wel een weeftechniek waarbij men bepaalde draden gelijkmatig verspreid, hierdoor worden ze een stuk sterker en voelt de stof zacht aan.

De voordelen van Egyptisch katoen

We hebben het al heel even kort benoemd, maar het is handig om nog even wat dieper in te gaan op de voordelen van Egyptisch katoen. Het zijn er namelijk nogal een hoop! Op de eerste plaats is Egyptisch katoen ideaal voor de zachte uitstraling en door het prettige gebruik. Het voordeel in tegenstelling tot normaal katoen is dat men vrijwel geen wrijving zal ondervinden bij het gebruik. Je kunt dus heel de dag onder de dekens blijven liggen, zonder dat de stof vervelend aan zal voelen. Daar komt bij dat het Egyptisch katoen bekend staat om het hoge mate van vochtopnamevermogen. Wanneer je slaapt zal je ongemerkt veel gaan zweten, dit gebeurt nu eenmaal bij iedereen. Doordat het Egyptisch katoen dit allemaal op kan vangen hoef je je geen zorgen te maken dat je wakker wordt in een vochtig dekbed.

Ook is het door de duurzaamheid en door de sterke een materiaalsoort die voor geruime tijd mee zal kunnen gaan. Een normaal katoenen overtrek of een zijden bedlinnen product zal een stuk sneller gaan slijten dan de producten van Egyptisch katoen. Dit is natuurlijk niet waar je op zit te wachten, het liefst wil je jaren vooruit kunnen met jouw bedlinnen. Door te kiezen voor Egyptisch katoen weet je zeker dat dit zal lukken. Door de sterke weeftechniek en door de langste draden ter wereld zijn dit altijd producten die aan alle mogelijke kwaliteitseisen voldoen. Het geeft echt een premium gevoel af bij het slapen, precies wat je wilt bereiken.

Waar wordt Egyptisch katoen voornamelijk gebruikt

Eigenlijk gebruiken al best veel hotels en huishoudens in ons land producten van Egyptisch katoen. Dit zijn dan ook de zogeheten ‘hotel linnen producten’. Egyptisch katoen is zacht, dit is dan ook hetgeen wat je voelt wanneer je een avond in een hotel overnacht. Maar naast de grote ketens en hotels zijn er dus ook steeds meer mensen die ervoor kiezen om thuis een bed te maken met Egyptisch katoen. Zij willen nu eenmaal heerlijk kunnen slapen, het liefst onder een zo zacht mogelijk Egyptisch katoenen dekbedovertrek of onder een koel percale overtrek. Door de kenmerken die wij hierboven al hebben genoemd is Egyptisch katoen nog altijd een uitstekende keuze om te maken.

Regulier katoen vs. Egyptisch katoen

Het belangrijkste verschil zit hem in het feit dat het gewone katoen als het Egyptische katoen van verschillende planten afkomstig zijn, zodat de eigenschappen nooit identiek zullen zijn. Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, waardoor de vezels minder worden belast en ze recht en intact blijven. Deze vezels kunnen langer worden gemaakt om zeer fijne garens te maken die het mogelijk maken om garens te maken zonder de lengte op te offeren, waardoor katoen sterker en zachter wordt, in tegenstelling tot gewoon katoen dat meer lassen heeft. Aangezien zuiver Egyptisch katoen uit fijnere draden bestaat, kunnen ze in elke vierkante inch worden geweven en een fijnere en meer consistente afwerking afgeven, waardoor het een zachtere en flexibelere stof wordt. Bovendien zijn de vezels sterker en stressbestendiger, omdat ze niet door machines zijn geplukt en groeien in Egypte bij de rivier de Nijl.

Stoffen van Egyptisch katoen zijn zachter, fijner en gaan langer mee dan elk ander katoen, dus het is de moeite waard om er een beetje extra geld in te stoppen. Omdat fijnere garens een hoger aantal draden betekenen, is het weefsel van de stof aanzienlijk sterker en gaat het veel langer mee dan gewoon katoen. Het is altijd de moeite waard om het aantal draden te bekijken bij het kiezen van de juiste keuze; hoe hoger het aantal draden, hoe hoger de kwaliteit, hoe duurzamer en zachter jouw lakens. Egyptisch katoen garandeert bovendien de hoogste zuiverheid en absorbeert dus vloeistoffen. Dit betekent dat het diepere, helderdere en meer bestendige gekleurde stoffen bevat om een extra vleugje kleur in jouw kamer te geven. Er wordt ook gezegd dat Egyptisch katoen beter is voor mensen die moeite hebben om te slapen, omdat de stof poreuzer is, waardoor de lucht erdoorheen kan. Zo voel je je dus niet meer zo bedrukt bij het slapen.

Thread count / draaddichtheid

De Thread count is het aantal draden in elke vierkante inch, in het algemeen geldt: hoe hoger het aantal draden, hoe luxer, dichter en zachter het materiaal aanvoelt. De kwaliteit van het garen is ook zeer belangrijk bij de zachtheid product, dus het aantal draden is niet het enige wat telt. Laten we eens bekijken welke soorten aantallen er te vinden zijn als je het hebt over de draaddichtheid, zo weet je precies waar je uit kunt kiezen.

120-180 Thread Count | Dit assortiment is het meest geschikt voor verhuur en huishoudelijk gebruik, het type dat vaak voorkomt in ziekenhuizen, en wat het zeker goed doet voor een logeerkamer en waar het gebruik vraagt om materiaal van een basis standaard.

200 Thread Count | Een zeer koele en lichte soort katoen, meestal gebruikt in de zomer. Dit product, dat in veel hotels wordt gebruikt, is ideaal voor contract- of huishoudelijk gebruik, waarbij koel, fris beddengoed binnen een bepaald budget nodig is

300 Thread Count | Wanneer je van een luxe laken wil genieten maar er toch niet al te veel voor wil betalen kan je het beste hier voor kiezen.

400 Thread Count | Absoluut de meest gekozen soort Egyptisch katoen 400tc. Een zacht en toch prettiger Egyptisch katoen dan de 300 draden, geliefd om zijn zachte gevoel en duurzaamheid, met een universele aantrekkingskracht. Dit product is wat je verwacht te vinden op de bedden van grote hotelketens wereldwijd.

600 Thread Count | Hier begint het exclusieve einde van de kwaliteit, mogelijk gemaakt door het gebruik van persluchttechnologie in het weefproces. Egyptisch katoen 600tc dekbedovertrek is hier een perfecte voorbeeld van. Het is een prachtige glanzende, zachte en zeer gladde stof, het best verkochte luxekatoen in ons assortiment.

800 – 1000 Thread Count | Ultiem genieten, pure verwennerij, een stap boven de 600 Thread Count met een nog grotere glans en een vollere stof. Dit is een verbazingwekkend robuust en toch zijdezacht weefsel en zal ook na vele, vele jaren nog steeds als zeer mooi bedlinnen worden beschouwd.

Hoe Egyptisch Katoen Beddengoed wassen

Het wassen van Egyptisch katoen helpt enorm om de extra lange vezels te verzachten. Dit betekent dat het gevoel van de lakens tegen je huid alleen maar zal verbeteren met de tijd. Als jouw lakens een beetje stijf aanvoelen wanneer je ze voor het eerst uit de verpakking haalt, waarom gooi je ze dan niet gelijk in de was om ze zachter te maken? Als je jouw Egyptisch Katoenen beddengoed in de was wilt doen, probeer dan de wasmachine niet te vol te stoppen. Door de hectische beweging van een droger is het maar al te gemakkelijk voor een verdwaalde knop, rits of sluiting om merkbare schade te veroorzaken door aan het materiaal te trekken. Meng jouw bedlinnen natuurlijk ook niet met donkerder gekleurde voorwerpen. Egyptisch katoen staat bekend om zijn superieure absorptievermogen en dat strekt zich uit tot ongewenste kleurstoffen.

Al onze witte Egyptisch katoenen lakens kunnen op een temperatuur van 90 graden gewassen worden, gekleurde lakens daarentegen mogen maximaal tot 60 graden gewassen worden zodat zij hun kleur behouden. We raden altijd aan om een minimale hoeveelheid zacht wasmiddel te gebruiken in plaats van een chloorbleekmiddel. Hoewel het uitstekend geschikt is om jouw wasgoed helder wit te houden, kan het ook zeer corrosief en schadelijk zijn voor Egyptisch katoen. Als er duidelijke vlekken op de lakens zitten, kan je deze het beste met de hand verwijderen voordat je ze in de was plaatst. Het kan de moeite waard zijn om een extra spoelcyclus te kiezen om er zeker van te zijn dat je al het wasmiddel hebt uitgewassen.

Hoe Egyptisch Katoen drogen

Bij Egyptisch katoen beddengoed raden wij je altijd aan om de stof in de lucht te drogen op een waslijn. Door het op de juiste manier op te hangen, zal de kreukelzone minimaal zijn en hoef je minder lang bezig te zijn met het strijken. Luchtdroging is ook een goede manier om de natuurlijke geur van het katoen te behouden. Als je jouw Egyptisch katoen in de droogtrommel moet drogen, zorg er dan voor dat je relatief weinig warmte gebruikt. Haal de lakens zo snel mogelijk na afloop van de cyclus uit de droger en vouw ze op. Zo voorkom je dat er hardnekkige kreukels ontstaan. Strijk het Egyptisch katoen terwijl het nog licht vochtig is met het strijkijzer.

Authentiek Egyptische Katoen kopen

Er zijn veel namaakmerken die het moeilijk maken om echte Egyptische katoenen lakens te vinden. De beste manier is om bij betrouwbare dealers te kopen. Wij zijn hier een van, bijna alle producten die wij op de site aanbieden zijn gemaakt van 100% Egyptisch katoen materiaal. De kwaliteit van de fabrikant is ook iets waar men altijd op moet letten bij de aankoop van Egyptisch katoen. Koop alleen lakens die afkomstig zijn van gerenommeerde fabrikanten die al jaren actief zijn. In termen van het vermijden van valse merken is de algemene regel dat als het te mooi is om waar te zijn, dat meestal wel het geval is. Het is geen geheim dat Egyptische lakens duurder zijn dan gewone katoenen lakens. Gelukkig kun je bij ons door de voordelige prijzen alsnog aan topkwaliteit komen, zonder dat je je helemaal blut betaald. Al onze dekbedovertrekken zijn gemaakt van 100% Egyptisch katoen, wil je miscchien een dekbedovertrek Egyptisch katoen kopen, dat doe je dan bij Sharmville, ook voor Egyptisch katoenen hoeslakens ben je bij ons op het goede adres. Ook zijn wij er altijd voor je als je nog met bepaalde vragen zit. Onze klantenservice is in staat om je van antwoord te voorzien op alle mogelijke vragen, stel ze dan ook gerust!

Redenen om te kiezen voor Egyptisch katoen

Als het goed is weet je nu al een hele hoop over het Egyptisch katoen. Tijd om het eens even concreet samen te vatten, zo weet je waarom ook jij zou moeten kiezen voor Egyptisch katoen als het aankomt op bedlinnen. Hier volgen nog even de top redenen waarom de keuze voor dit type katoen een verstandige keuze is:

1. Het gaat langer mee

Beddengoed van goede kwaliteit wordt meestal gemaakt van Egyptisch katoen. De vezels in Egyptisch katoen zijn veel langer (zoals we in dit artikel wel hebben gezien), dus als ze aan elkaar geweven worden vormen ze een draad die veel beter bestand is tegen stress. Stress die je lichaam over je hele lichaam wrijft als je slaapt! Als je jouw beddengoed niet om de paar maanden wilt vervangen, dan kan je misschien kiezen voor een hoog Egyptisch katoenpercentage en een draadtelling van meer dan 200 draden.

2. Je krijgt een betere nachtrust.

Egyptisch katoen is veel poreuzer dan gewoon katoen. Oké, maar ik ben niet van plan om er overal water overheen te morsen? Dat maakt niet uit. Hoe vies het namelijk ook kan klinken, we zweten allemaal als we slapen. Egyptisch katoen helpt om dat zweet te absorberen zonder dat je je klam en smerig voelt. Hoe minder klam je je voelt, hoe prettiger je in slaap zal vallen.

3. Je hoeft het niet ‘in te dragen’.

Die goedkope dekbedovertrekken voelen misschien goed aan nadat je er een paar weken in geslapen hebt. Dit komt omdat ze dan een beetje beginnen met het verzachten. Maar dit is niet vergeleken met goede kwaliteit Egyptisch katoenen, dit zal namelijk al gelijk goed aanvoelen op de huid. Het is niet meer nodig om het te kopen, te wassen en dan een weekje te slapen voordat het zacht is, je kunt het gelijk gebruiken. Wel kan je het altijd even snel wassen als je het zo zacht mogelijk wilt maken, ideaal om heerlijk in slaap mee te vallen.

4. Je bespaart geld op de lange termijn

Zoals hierboven vermeld, is beddengoed van goede kwaliteit beter bestand tegen slijtage en gaat het langer mee. Dus je zult waarschijnlijk merken dat je uiteindelijk geld bespaart omdat je niet om de paar maanden jouw beddenlinnen hoeft te vervangen. Goede kwaliteit koop je namelijk maar één keer. Dit maakt het echt een stuk makkelijker om een goede aankoop te doen. Reken maar uit, als je nooit meer nieuw bedlinnen hoeft te kopen voor de komende jaren!

Satijn, wat is het?

Om als een echte satijnen stof te worden beschouwd, moet een stof op een zeer specifieke manier worden geweven. Satijn is in principe de naam van een weefsel en is niet de naam die aan een bepaalde grondstof wordt gegeven. Het is gemaakt van garen met een lage twist door middel van het proces van twill weven. De inslagdraden, vier horizontale garens, zijn bedekt met één enkel garen in de lengte, wat leidt tot minder ineenstrengeling, waardoor het satijngaren zijn kenmerkende zachtheid krijgt. De draden aan de bovenzijde worden kettingdraden genoemd, die verticaal lopen, terwijl de draad aan de onderzijde een inslagdraad wordt genoemd, die horizontaal loopt. Dit proces wordt zwevend genoemd en zorgt ervoor dat grote delen van het garen het licht kunnen reflecteren, waardoor de stof aan één kant glanzend en glanzend wordt.

Percale, wat is dit dan?

Perkaal is het weefsel dat wordt gebruikt voor de productie van lakens en andere beddengoedproducten. Elke kettingdraad gaat over de ene inslagdraad, dan onder de volgende kettingdraad, dan over de volgende inslagdraad, en dan over de volgende inslagdraad, en zo gaat het maar door. Deze vorm van één-op-één stijl onder het weefsel zorgt voor een sterke stof. De draden die worden geweven om de stof te maken bepalen de sterkte en dikte van de stof. Dikkere draden zorgen voor een dikkere stof die sterker is dan stoffen die met dunne draden worden gemaakt. In dit weefsel kunnen zeer fijne Egyptische katoenvezels worden geweven, waardoor er lakens van percale katoen ontstaan. Het aantal draden staat voor het aantal gebruikte draden per vierkante inch in het gekozen weefsel.

Belangrijke verschillen tussen satijn en percale

Goed, je weet nu wat satijn is en wat percale is. Maar misschien snap je nog niet zo goed hoe je nu precies de verschillen tussen de twee soorten weeftechnieken kunt herkennen. Tijd om eens te bekijken welke verschillen er dan ook tussen zitten. Als we de percale versus Egyptische katoenen lakens vergelijken, moet je eerst begrijpen wat het echte Egyptisch satijnen katoen is. Dit katoen wordt geleverd in lange vezels die zijn geweven in een reeks van patronen om uw lakens die zacht aanvoelen te geven. Percale daarentegen verwijst naar het eigenlijke weefpatroon in plaats van het katoen dat in de stof wordt gebruikt. Percale gebruikt een effen weefsel dat ketting- en inslagdraden in een soort schaakbordpatroon met elkaar verweven.

Andere kenmerken die vergeleken moeten worden met percale versus Egyptisch satijnen lakens is dat een satijn katoenen dekbedovertrek veel zachter aanvoelt en een lichte glans vertoont wat veel mensen erg aantrekt om dit soort lakens te kopen. Door de hoge draaddichtheid en het manier van weven houden satijnen lakens jou lekker warm in de winter. Voor in de zomer wil je misschien gebruik maken van percale katoenen lakens omdat deze koel aanvoelen op de huid en een knisperend uiterlijk hebben maar hier moet je maar van houden want niet iedereen houd van een iets meer gekreukeld dekbedovertrek.

Kies vandaag nog voor Egyptisch katoen

Als het aankomt op bedlinnen zal je dus vrijwel altijd goed zitten met Egyptisch katoen. Het voelt zacht aan, gaat lang mee en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Bij ons op de site https://sharmville.nl ben je op het juiste adres voor alle mogelijke soorten Egyptisch katoen producten. Door het grote aanbod is het voor iedereen mogelijk om het soort bedlinnen te kiezen wat geheel aansluit bij wat je in gedachten hebt. Dankzij de prettige service worden jouw producten ook nog eens snel geleverd, je wilt immers zo snel mogelijk onder jouw nieuwe bedlinnen liggen. Neem zelf eens een kijkje in het assortiment om te zien wat er allemaal te vinden is. Mocht je nog vragen hebben over een van onze producten dan kan je je altijd wenden tot onze klantenservice voor meer informatie.

Sharmville

Sharmville

Blogger voor Sharmville